ISO 22000 + ISO 9001 - kurs dla Auditorów i Pełnomocników
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z zasadami projektowania, dokumentowania, wdrażania, auditowania i doskonalenia Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000 oraz Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001:2015, a także przygotowanie do pełnienia funkcji Auditorów wewnętrznych i/lub Pełnomocników Zarządu.
Miejsce szkolenia: Warszawa, Poznań, Wrocław, Szczecin, Gdańsk, Toruń, Bydgoszcz, Łódź, Zielona Góra, Opole, Katowice, Olsztyn
Adresaci szkolenia:
- osoby zainteresowanie poznaniem wymagań norm ISO 22000 i ISO 9001
- osoby pełniące funkcje i kandydaci na Pełnomocników ds. Zintegrowanych Systemów wg ISO 22000 i/lub ISO 9001
- kadra kierownicza
- członkowie zespołów wdrażających i doskonalących Zintegrowane Systemy Zarządzania
- członkowie zespołów HACCP
- specjaliści i pracownicy działów jakości i/lub technologii żywności
- obecni i przyszli Auditorzy wewnętrzni
Program szkolenia:
BLOK 1
- terminologia i pojęcia dotyczące bezpieczeństwa żywności
- przegląd podstawowych założeń, norm i standardów (HACCP, ISO, FSSC, GMP, IFS, BRC, GAP) dla zapewnienia bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym
- określanie kontekstu organizacyjnego, stron zainteresowanych i zakresu systemu
- identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
- analiza ryzyka
- określanie programów wstępnych i krytycznych punktów kontroli
- projektowanie procesów i planów HACCP
- zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
- wymagania normy ISO 22000 z perspektywy Auditora i Pełnomocnika
- polityki i cele bezpieczeństwa żywności
- narzędzia oceny i doskonalenia skuteczności systemu
BLOK 2
- terminologia i nowe pojęcia dotyczące jakości wynikające z normy ISO 9001:2015
- określanie kontekstu organizacyjnego i stron zainteresowanych
- myślenie oparte na ryzyku
- identyfikacja zagrożeń, szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- nowe podejście procesowe
- nowe zasady projektowania i dokumentowania Systemu Zarządzania Jakością
- wymagania normy ISO 9001:2015 z perspektywy Auditora i Pełnomocnika
- polityka i cele jakości
- wdrażanie zmian normy ISO 9001:2015 do funkcjonującego Systemu Zarządzania Jakością
- narzędzia doskonalenia jakości
BLOK 3
- kompetencje, role i odpowiedzialności Pełnomocników Zarządu oraz Auditorów wewnętrznych
- metodyka wykonywania auditów wewnętrznych wg normy ISO 19011
- zarządzanie programem auditów
- zarządzenie ryzykiem nieskuteczności auditów
- warsztaty nt. planowania i wykonywania auditów
Warsztaty
- identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i jakości
- szacowanie ryzyka, planowanie zabezpieczeń
- projektowanie i parametryzowanie procesów
- programowanie auditów wewnętrznych
- planowanie auditu
- przygotowanie listy pytań kontrolnych (check list)
- symulacja auditu
- przygotowanie raportu z auditu i prezentacja wyników
- identyfikacja niezgodności i planowanie działań korygujących
- case studies
- wymiana doświadczeń
Czas trwania: 2 dni
Certyfikat: Uczestnicy po zaliczeniu egzaminu testowego otrzymują certyfikat Auditora wewnętrznego i Pełnomocnika Zarządu ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000 oraz Systemu Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001
Po szkoleniu, na indywidualnych zasadach możemy zaoferować wykonanie dedykowanych usług doradczych w zakresie:
- kompleksowego wdrożenia systemu zarządzania wg norm ISO w celu przygotowania firmy do certyfikacji
- aktualizacji / wprowadzenia zmian do dokumentacji systemu
- wykonywania auditów wewnętrznych
- outsourcingu opieki nad istniejącym systemem zarządzania w roli Pełnomocnika ISO
__________________________________________________________________
Zapytania prosimy kierować na adres: szkolenia@iso9001.edu.pl
Dane techniczne
Wideokonferencja - szkolenie online | 23 listopad |
Warszawa | 13-14 maj; 16-17 maj; 15-16 czerwiec |
Poznań | 11-12 maj; 8-9 czerwiec |
Wrocław | 29-30 kwiecień; 28-29 maj |
Szczecin | 16-17 kwiecień; 7-8 maj; 4-5 czerwiec |
Gdańsk | 20-21 kwiecień; 20-21 maj; 1-2 lipiec |
Katowice | 27-28 kwiecień; 26-27 maj |
Kraków | 25-26 kwiecień |
Toruń | 22-23 kwiecień; 18-19 maj; 10-11 czerwiec; 9-10 lipiec |
Lublin | 15-16 maj; 14-15 lipiec |
Płock | 15-16 maj |
Łódź | 18-19 maj; 17-18 czerwiec |
Bydgoszcz | 22-23 kwiecień; 18-19 maj; 10-11 czerwiec; 9-10 lipiec |
Zielona Góra | 1-2 czerwiec |
Koszalin | 9-10 maj; 21-22 maj; 29-30 czerwiec |